Στην Μήλο θα συναντήσετε μια από τις πιο ιδιαίτερες τοπικές κουζίνες της Ελλάδας. Η δυνατή γαστρονομική κουλτούρα του νησιού προέρχεται από την πολιτισμική όσμωση της κυκλαδίτικης παράδοσης με την ενετική και την κρητική γαστρονομία.
Δοκιμάστε μηλέικα προϊόντα όπως μέλι θυμαρίσιο ή μέλι ερείκης, αρωματική κάππαρη και φυσικά μπελτέ ή ντοματοζούμι της Μήλου από λιαστά ντοματάκια του νησιού. Πρόκειται για αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων, αλειμμένο πάνω σε σκίζες (φέτες ψωμί).
Γευθείτε πιταράκια (μηλέικα τυροπιτάκια πιτάκια με ξερό λαδοτύρι), την λαδένια (η ντόπια πίτσα με ντομάτα, κρεμμύδι και κάππαρη, με καταγωγή από Κίμωλο) και γλυκιά καρπουζόπιτα (από αλεύρι, μέλι και σάρκα καρπουζιού).
Η μεγάλη τυροκομική παράδοση της Μήλου έχει δώσει εκλεκτές λιχουδιές όπως το πικάντικο σκληρό μηλέικο τυρί (με άρωμα παρμεζάνας), το σκοτύρι (ημικρεμώδες τυρί), το ημίσκληρο μελίχλωρο. Απολαύστε τα με τοπική ρακή στα παραδοσιακά καφενεία των χωριών ή στα εστιατόρια της Μήλου μαζί με άλλα εκλεκτά εδέσματα, όπως σκοτυροκολόκυθα (τηγανητά κολοκυθάκια με σκοτύρι), τσιράκια (λιαστά μικρά ψαράκια στη σχάρα), κοχυλάκια της θάλασσας (με λαδολέμονο), σαλιάκους (σαλιγκάρια) γιαχνί. Επίσης, φλάουνες (ντόπια σπανακόπιτα με άγρια χόρτα, σπανάκι, ρύζι και σταφίδες), σκορδολάζανα, χειροποίητα λαζάνια με «αλιάδα» (σκορδαλιά από αλεύρι και νερό) και μηλέικο μπελτέ), κόκκορα κοκκινιστό ή κρασάτο, σαβόρο (τηγανητά ψάρια με ξίδι, λάδι, δεντρολίβανο και σκόρδο), βοϊδόγλωσσα (τηγανητά άγρια χόρτα), μπακαλιάρο κοκκινιστό με κοντό μακαρόνι, κατσικάκι μπλουμ (κοκκινιστό στη γάστρα).
Μην φύγετε από την Μήλο χωρίς να δοκιμάσετε το περίφημο “κουφέτο” Μήλου (παραδοσιακό γλυκό κουταλιού από άσπρη κολοκύθα, μέλι και αμύγδαλα). Περάστε από το Παλιοχώρι για να δοκιμάσετε φαγητό μαγειρεμένο μέσα στην καυτή άμμο, χρησιμοποιώντας την φυσική γεωθερμική ενέργεια του τόπου.