1. Καταγραφή στοιχείων ζώων συντροφιάς. Ενημερωθείτε >>> 
  2. Επιπρόσθετα μέτρα κατά την μεταφορά οχημάτων χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. Ενημερωθείτε >>>

Κίμωλος:
Η μαγεία της απλότητας

{{bookingBarDictionary.mobSelectTripTitle}} {{bookingBarDictionary.mobSelectOfferTitle}}
{{bookingBarDictionary.search}}
Κίμωλος: Η μαγεία της απλότητας

Η ηφαιστειογενής Κίμωλος με τα πλούσια πετρώματα που ευθύνονται όχι μόνο για την πλούσια γη και την παραγωγή της, αλλά και για τα εντυπωσιακά τοπία, τα μοναδικά χρώματα της θάλασσας και τις εξωτικές παραλίες της. Η «κιμώλια γη» που παρήγαγε το νησί από την αρχαιότητα και χρησίμευε και ως απορρυπαντικό, εξαγόταν επιτρέποντας στην Κίμωλο να κόψει το δικό της νόμισμα. Πρώτος οικιστής της ο Κίμωλος, σύζυγος της Σίδης, θυγατέρας του Ταύρου, από τον οποίο πήρε τ’ όνομά της, αν και οι Ενετοί την αποκαλούσαν Αρζαντιέρα, από το ασήμι, λόγω του χρώματος των πετρωμάτων και βράχων της.

Η γνήσια και ανεπιτήδευτη ομορφιά και φιλοξενία της Κιμώλου με το κατάλευκο σαν σκηνικό, Χωριό της, τα τυρκουάζ πεντακάθαρα νερά της, τα μοναδικά τοπία της και τα πεντανόστιμα φαγητά της, θα γοητεύσουν κάθε επισκέπτη!

Διαδρομές & Αξιοθέατα

Ανακαλύψτε τον όμορφο οικισμό της Ψάθης, του λιμανιού του νησιού, με τα φροντισμένα σπίτια και τα σοκάκια και ξαποστάστε σε ένα από τα φιλόξενα καφενεία του. Ξεκινώντας από εκεί για το Χωριό, όπως αποκαλείται η Χώρα, θα δείτε ένα εντυπωσιακό κτίριο του Γηροκομείου του ευεργέτη του νησιού, Γεώργιου Αφεντάκη, θείου της 17χρονης Σοφίας Αφεντάκη, γνωστής και ως «Κοιμωμένη του Χαλεπά».


Κάντε τη βόλτα σας στο πανέμορφο Χωριό που μοιάζει σαν βγαλμένο από σκηνικό. Η πρωτεύουσα του νησιού αποτελείται από τους οικισμούς του Μέσα και του Έξω Κάστρου, που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Στη μικρή πλατεία μέσα στο Κάστρο θα βρείτε το ναό της Γεννήσεως του Χριστού από το 1592, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο.

Περιηγηθείτε στις μικρές πλατείες του Χωριού, όπως στη Θεοσκέπαστη, στου Γιωργηλά με το πηγάδι ήστην πλατεία του Κάμπου με την παλιά εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Χρυσόστομου και με την παιδική χαρά. Μεγαλύτερη πλατεία είναι αυτή του Σχολείου, όπου μπορείτε να απολαύσετε την ωραία θέα και τη φεγγαράδα.

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε μια διώροφη παραδοσιακή κατοικία απέναντι από το Κάστρο με ευρήματα από τους αρχαίους οικισμούς και την εντυπωσιακή γυάλινη κατασκευή με ένα από τα 22 ταφικά σύνολα που αποκαλύφθηκαν.

Ανακαλύψτε τις αμέτρητες εκκλησίες και ξωκλήσια, μεταξύ των οποίων βέβαια την επιβλητική Μητρόπολη της Παναγίαςτης Οδηγήτριας με την όμορφη εικόνα της Παναγίας που ανάγεται στον 15ο αιώνα.

Ανεβείτε στο Ξαπλοβούνι, στο οποίο έχει χτιστεί το Χωριό και δείτε τους χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους, όπου θα απολαύσετε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και τη θέα του χωριού. Μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την κορυφή του λόφου, στην εκκλησία του Παντοκράτορα, όπου θα απολαύσετε τη θέα και το ηλιοβασίλεμα, και να επιστρέψετε στο χωριό από το μονοπάτι στη Μυζηθρού.

Στα βόρεια έξω από το Χωριό θα βρείτε την παλιά, πέτρινη γέφυρα στο Πάνω Κλήμα, απ’ όπου θα διακρίνετε καλύτερα την ενδοχώρα με τη γεωλογία της.
Στη νότια του χωριού, επισκεφθείτε τη Γούπα, ένα γραφικό ψαροχώρι με τις βάρκες να φυλάσσονται σε σπηλιές μέσα στους βράχους, τα «σύρματα» και τον χαρακτηριστικό βράχο με μορφή ελέφαντα. Λίγο μετά θα δείτε το όμορφο ψαρολίμανο του Αγ. Νικόλα και το αραξοβόλι του Αγ. Μηνά, όπου υπάρχει η παλιά σκάλα φόρτωσης ορυκτών. Παλιά ορυχεία και σκάλες φόρτωσης θα βρείτε και σε άλλα μέρη του νησιού, με πιο εντυπωσιακό το τοπίο που έχει δημιουργηθεί κοντά στον κάβο του Αγίου Γεωργίου στα Πράσσα, όπου υπάρχουν και ιαματικά λουτρά αλλά και σπηλιές της Μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus.

Στην ενδοχώρα επισκεφτείτε τα ερείπια της ακρόπολης στο Παλιόκαστρο και βεβαίως δείτε από κοντά το τοπόσημο του νησιού, το Σκιάδι. Πρόκειται για έναν τεράστιο βράχο σε σχήμα μανιταριού που αποτελείται από δεκάδες διαφορετικά είδη πετρωμάτων. Στη διαδρομή προς τα εκεί, θα δείτε τον αμπουρδέκτη (ομβροδέκτης) στου Ξέβρη, πριν την εκκλησία των Αγ. Αναργύρων, ενώ αν συνεχίσετε την απογευματινή σας πεζοπορία θα φτάσετε, μέσα από ένα καλντερίμι, περνώντας ελαιώνες, στα Μαυροσπήλια, όπου θα απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο και τον ήλιο να βασιλεύει. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται τα Ελληνικά, όπου θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να διακρίνετε βυθισμένη σε ρηχά νερά την αρχαία πόλη του νησιού. Στη δε παραλία θα δείτε τη νεκρόπολη με αρχαίους τάφους Μυκηναϊκής - Ελληνιστικής περιόδου σκαλισμένους στο βράχο. Επίσης εντυπωσιακά είναι τα γκριζόλευκα ηφαιστειακά πετρώματα στην περιοχή «Του Γερονικόλα τ’ Αψηλά», βόρεια του νησιού.

Παραλίες & δραστηριότητες

Το ιδιαίτερο έδαφος του νησιού χαρίζει στον επισκέπτη αξέχαστες στιγμές σε μοναδικά τοπία και νερά. Κοντά στο Χωριό θα μαγευτείτε από το μοναδικό σκηνικό, σαν πισίνα περιτριγυρισμένη από φωτεινά βράχια, στις Γούπα, Καρά, στο Ρέμα, τα Ρεματόνησα και τα σύρματα.

Ο Αη-Γιώργης (Πράσσα) θα σας μαγέψει με την εκτυφλωτικά λευκή του άμμο (γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και Λευκή Παραλία) , τα τυρκουάζ νερά, τις θερμές ιαματικές πηγές του και τις θαλάσσιες σπηλιές. Στα νότια του νησιού βρίσκονται οι δημοφιλείς παραλίες Αλυκή και Καλαμίτσι. Καθοδόν για την Αλυκή, θα προσέξετε μικρές, λαμπερές λεπτομέρειες του «ρόδου της ερήμου», μιας ποικιλίας βαρύτη που μοιάζει με ανθισμένο τριαντάφυλλο. Κοντά βρίσκεται και η ήρεμη Μπονάτσα με τη χρυσή, ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά της.

Θερμά ιαματικά νερά θα βρείτε και στην παραλία Αγιόκλημα, καθώς και στα Θέρμα με τον κίτρινο βράχο ενώ, αν αγαπάτε τις θαλάσσιες εξερευνήσεις, θα πάτε στα Ελληνικά με τη θαμμένη αρχαία πόλη, στον Δέκα, στη Μαυροσπηλιά με τα πολυφωτογραφημένα, παράξενα Ασπράγκρεμνα, στα τυρκουάζ νερά του Σπήλαιου της Γερακιάς ή στη μισοβυθισμένη σπηλιά του Βρωμόλιμνου με τα κίτρινα θειώδη νερά της.

Στα βόρεια θα βρείτε τις παραλίες Μοναστήρια και δίπλα τους, πιο απάνεμο, το Σούφι, με τον πλούσιο βυθό του.

Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία θα βρείτε στην Κίμωλο τον παράδεισό σας. Ξεκινήστε από το Χωριό για διάφορες διαδρομές σε μονοπάτια του νησιού, απολαμβάνοντας το τοπίο με τις ξερολιθιές, τα αμπέλια, τις ελιές και τις συκιές, τη θέα στη θάλασσα, τα βότανα και την πανίδα του. Μια από τις απλές διαδρομές είναι από το Χωριό προς τη Χίμελη μέσω ενός καλοφτιαγμένου καλντεριμιού που περνά κοντά από το ξωκλήσι της Παναγίας της Χίμελης, με κατάληξη την παραλία Αγιόκλημα για ένα δροσιστικό, αλλά και ιαματικό μπάνιο!

Γεύσεις της Κιμώλου

Οι γεύσεις της Κιμώλου είναι όπως το ίδιο το νησί: Ειλικρινείς, γνήσιες, αγνές και με πολλή αγάπη. Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η λαδένια, ένα είδος τοπικής «πίτσας» με μόνα υλικά πάνω σε ζύμη το κρεμμύδι, τη φρέσκια τομάτα και το ελαιόλαδο. Οι πίτες είναι αγαπημένο έδεσμα, συνεπώς θα βρείτε διάφορες παραλλαγές που τ’ όνομά τους μαρτυρά το βασικό υλικό τους, όπως η τυρένια, η αμαραθένια, η κολοκυθένια ή η ελένια.

Δοκιμάστε τα τοπικά νόστιμα τυριά, όπως το ξινό (φρέσκια μυζήθρα) ή τη μανούρα (ξερό τυρί τυλιγμένο σε μούστο), που συχνά τρώγεται με αυγά. Δοκιμάστε ντόπιο κατσίκι, λαγό στιφάδο ή και χταπόδι στιφάδο και φυσικά τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά του νησιού. Απολαύστε συνδυασμούς με κάπαρη, όπως τηγανίτες, αυγά ή μπαρμπούνια. Για να γλυκαθείτε, δοκιμάστε τη μελόπιτα (κέικ με μυζήθρα και μέλι), το παστέλι ή γλυκό κουταλιού από το τοπικό ξυλάγγουρο.

Παραδόσεις & Εκδηλώσεις

Οι μεγαλύτερες γιορτές του νησιού είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου, που γιορτάζει η Παναγία, προστάτιδα του νησιού και η μητρόπολη, η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστουμε πανηγύρι, λιτανεία, ζωντανή μουσική και χορό, καθώς και η μνήμη της Οσίας Μεθοδίας, πολιούχου του νησιού στις 5 Οκτωβρίου.

Μπορείτε επίσης να γιορτάσετε με τους ντόπιους στις 27 Ιουλίου στον Άγιο Παντελεήμονα ή στις 6 Αυγούστου, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στο Χωριό και στο Κλήμα, αλλά και σε πολλές ακόμα γιορτές αγίων κι εκκλησιών του νησιού. Τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου μην παραλείψετε να συμμετάσχετε στη Γιορτή της Λαδένιας, απολαμβάνοντας το αγαπημένο τοπικό έδεσμα!

Αν είστε στο νησί τον Σεπτέμβριο, μη χάσετε τον Κάψαλο, την παραμονή της γιορτής του Tιμίου Σταυρού στις 13 Σεπτεμβρίου. Τα στεφάνια και οι ανθοδέσμες της Πρωτομαγιάς καίγονται στη φωτιά, ενώ ο κόσμος πηδά πάνω από τη φωτιά με τους ήχους σατιρικών τραγουδιών.

Στα τέλη Ιουνίου διοργανώνεται εδώ και λίγα χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου σε διάφορα σημεία του νησιού.

Μην παραλείψετε...

Να εξερευνήσετε το γειτονικό ακατοίκητο νησί Πολύαιγο, που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura. Ιδανικό μέρος για να κολυμπήσετε στις εξωτικές της παραλίες με τα τυρκουάζ νερά και τις σπηλιές, αλλά και για να κάνετε ορνιθοπαρατήρηση και εξερεύνηση του άγριου τοπίου της.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγγραφή στο Νewsletter
{{errorMsgs[0]}} {{successMsgs[0]}}
Εγγραφή