1. Καταγραφή στοιχείων ζώων συντροφιάς. Ενημερωθείτε >>> 
  2. Επιπρόσθετα μέτρα κατά την μεταφορά οχημάτων χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. Ενημερωθείτε >>>

Σίφνος:
Ο γαστρονομικός παράδεισος των Κυκλάδων

{{bookingBarDictionary.mobSelectTripTitle}} {{bookingBarDictionary.mobSelectOfferTitle}}
{{bookingBarDictionary.search}}
Σίφνος: Ο γαστρονομικός παράδεισος των Κυκλάδων

Η Σίφνος της απλότητας, της αριστοκρατικής κυκλαδίτικης ομορφιάς και της ξεχωριστής αρχιτεκτονικής, είναι ένα νησί με παράδοση αιώνων, που φημίζεται για τη γαστρονομία και την αγγειοπλαστική της.

Ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες, όπου στέκει αγέρωχη μεταξύ Σερίφου και Κιμώλου, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν το εκτυφλωτικό φως του Αιγαίου, τις βραχώδεις και κρυστάλλινες παραλίες, τους κατάλευκους οικισμούς και τα ξωκλήσια με τους μπλε τρούλους, που δημιουργούν ένα καρτποσταλικό σκηνικό.

Νησί που συνδυάζει αρμονικά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα με το εναλλακτικό προφίλ διακοπών, η γενέτειρα του μεγάλου αρχιμάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ, σας καλεί να εξερευνήστε τα πανάρχαια μονοπάτια της, να ξεφαντώστε στα φημισμένα σιφνέικα πανηγύρια, να απολαύστε τα αυθεντικά τοπία της και την ηρεμία που μεταδίδει σε κάθε επισκέπτη.

Διαδρομές & αξιοθέατα

Ανεβείτε στο Κάστρο της Σίφνου για να παρατηρήσετε την οχυρωματική αρχιτεκτονική της παλιάς πρωτεύουσας του νησιού. Εκεί θα απολαύσετε μια από τις πλέον αγαπητές βόλτες του νησιού, περιδιαβαίνοντας στον γραφικό οικισμό με τις λόζιες, τις χαμηλές πύλες εισόδου που κάποτε έκλειναν για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Στα ελικοειδή πέτρινα σοκάκια του οικισμού, θα θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπίτια και τις διάσπαρτες μαρμάρινες σαρκοφάγους, ενώ από την αρχαία Ακρόπολη του 6ουπ.Χ. αιώνα, θα ατενίσετε το Αιγαίο.

Ανεβείτε μέσω του πλακόστρωτου μονοπατιού που ξεκινά από το Κάστρο, ως το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, που στέκει στην κορυφή ενός βράχου. Μην αποθαρρυνθείτε από τα πολλά σκαλοπάτια, καθώς η μαγική θέα στο Αιγαίο θα σας ανταμείψει.

Στην πρωτεύουσα του νησιού, την Απολλωνία, συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή της Σίφνου, με τα δεκάδες μπαράκια στον κεντρικό πεζόδρομό της να αποτελούν σημείο συνάντησης για δροσερά κοκτέιλ έως το ξημέρωμα.

Η Μονή της Παναγίας της Χρυσοπηγής, πολιούχος του νησιού, είναι ένα επιβλητικό, κατάλευκο μοναστήρι του 17ου αι., από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Αιγαίου. Το μοναστήρι είναι κτισμένο πάνω σε έναν σχισμένο βράχο, οι πλευρές του οποίου ενώνονται με ένα μονότοξο γεφύρι. Παρατηρήστε το πέτρινο τέμπλο της εκκλησίας και το κελί που φιλοξένησε τον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Αριστομένη Προβελέγγιο.

Εκπληκτική θέα στην Κίμωλο και την Πολύαιγο προσφέρει η αυλή της Παναγίας του Βουνού, κοντά στον Πλατύ Γιαλό, κτισμένη το 1813, δωρεά Σιφνίων από την Κωνσταντινούπολη.

Επισκεφθείτε το πανέμορφο χωριό του Αρτεμώνα, με τα νεοκλασικά αρχοντικά των αρχών του 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ποιητής Ιωάννης Γρυπάρης.

Οι 76 σωζόμενοι αρχαίοι πύργοι της Σίφνου, ένα δίκτυο από κυκλικές οχυρωματικές κατασκευές (6ος–3οςπ.Χ.) σε κορυφές υψωμάτων και πλαγιές, που λειτουργούσαν ως σύστημα ανταλλαγής σημάτων μέσω κατόπτρων ή καπνού (φρυκτωρίες), είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Επισκεφτείτε τον Άσπρο Πύργο (στον Πλατύ Γιαλό), τον Μαύρο Πύργο (στα Εξάμπελα) και τον Πύργο της Καταβατής.

Ανακαλύψτε τον αρχαιολογικό χώρο της Μυκηναϊκής Ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Europa Nostra (2012).

Παραλίες & δραστηριότητες

Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι ο Πλατύς Γιαλός, μια μεγάλη αμμουδιά με ρηχά νερά, πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια και ντους, θαλάσσια σπορ, beach bars και εστιατόρια.

Ο μοναδικής ομορφιάς φυσικός κόλπος της αμμουδερής παραλίας Βαθύ, με τα ρηχά και προστατευμένα από ανέμους νερά και τα αρμυρίκια, είναι σε μεγάλο μέρος οργανωμένος και προσφέρει αποδυτήρια και ντους, θαλάσσια σπορ, καφέ και ταβέρνες πάνω στη θάλασσα.

Για χαλάρωση και ηρεμία, επιλέξτε τον μικρό γραφικό κόλπο Αποκοφτό (Χρυσοπηγή), με τη λεπτή άμμο, τα αρμυρίκια που φτάνουν ως τη θάλασσα και τα δροσερά τυρκουάζ νερά. Από εκεί θα αγναντεύετε τη θέα στο μικρό ακρωτήρι με το περίφημο μοναστήρι της Χρυσοπηγής (1650), τα βράχια της οποίας αποτελούν αγαπημένο σημείο για βουτιές. Στην παραλία υπάρχουν ταβέρνες.

Η παραλία ανάμεσα στο λιμάνι και την Αγία Μαρίνα, είναι οι  Καμάρες, μια μεγάλη παραλία με ρηχά νερά, αμμουδιά, καλαμιώνες, αμμόλοφους με κρινάκια της θάλασσας, πλήρως οργανωμένη, όπου θα βρείτε καφετέριες και εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα.

Μiα από τις πιο όμορφες μικρές παραλίες του νησιού είναι τα Βρουλίδια, με βότσαλο, άμμο και υπέροχα νερά που βαθαίνουν σταδιακά. Τα καφέ – εστιατόρια που λειτουργούν στην παραλία, διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Η Σίφνος έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο αρχαίων περιπατητικών διαδρομών μήκους 200 χιλιομέτρων που ενώνουν τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού ή διατρέχουν τη σιφνέικη εξοχή.

Γεύσεις του νησιού

Δοκιμάστε σιφνέικα τυριά όπως την ξινομυζήθρα, την πικάντικη μανούρα και την χλωρομανούρα, αλλά και τους εκλεκτούς σιφναίικους μεζέδες, όπως ρεβυθοκεφτέδες, τυροκεφτέδες, καπαροσαλάτα (άλειμμα με κάπαρη και κρεμμύδια που μαγειρεύονται μαζί σαν στιφάδο), καλασούνα (χορτόπιτα με ρύζι) και αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά.

Χαρακτηριστικές συνταγές του νησιού είναι το μαστέλο (αρνάκι στο πήλινο με άνηθο και κρασί, ψημένο σε ξυλόφουρνο), η περίφημη σιφνέικη ρεβιθάδα στο πήλινο, που μαγειρεύεται αργά όλη την νύχτα σε ξυλόφουρνο και συνηθίζεται να τρώγεται και για πρωϊνό.

Για επιδόρπιο, αναζητήστε λουκουμάδες (με μέλι, τυρί ή ζάχαρη), μελόπιτα (ελαφρύ τσιζκέικ με «αθοτύρα», μέλι και κανέλα), σιφνέικα αμυγδαλωτά (κατσαρόλας ή φούρνου), αλλά και τη λωλή (γλυκιά κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, κανέλα, γαρύφαλλο, μέλι και σταφίδες).

Για ψάρια και θαλασσινά κατευθυνθείτε στα ταβερνάκια στη Σεράλια, το αρχαίο λιμανάκι της Σίφνου, με θέα στην Πάρο και την Αντίπαρο.

Πιείτε ελληνικό καφέ ή ούζο στο Άνω Πετάλι, όπου βρίσκεται το αρχαιότερο καφενείο της Σίφνου (1900) με την υπέροχη διακόσμηση εποχής.

Εκδηλώσεις και παραδόσεις

Πληθώρα πανηγυριών πραγματοποιούνται στη Σίφνο, όπου υπάρχουν 237 εκκλησίες και μοναστήρια, περισσότερα από κάθε άλλο νησί των Κυκλάδων αναλογικά με την έκταση της Σίφνου. Το κόστος και τη διοργάνωσή τους αναλαμβάνει κάθε φορά ο «πανηγυράς», ένας απλός πολίτης που εκφράζει έτσι την ευγνωμοσύνη του στον Άγιο.

Την παραμονή του Αγίου Πνεύματος εθελοντές αναβιώνουν το σύστημα επικοινωνίας των φρυκτωριών των αρχαίων Πύργων της Σίφνου, με αναμμένους πυρσούς και καπνούς.

Το τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», με προσκεκλημένους σεφ, επιδείξεις τοπικών συνταγών και διαγωνισμούς μαγειρικής, πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στον Αρτεμώνα.

Μην παραλείψετε να...

Γνωρίστε την τέχνη της αγγειοπλαστικής, μια παράδοση αιώνων στο νησί από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο μάθημα από μάστορες του είδους σε κάποιο από τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής (τσικαλάδικα) της Σίφνου, αλλά και να προμηθευτείτε κεραμικά σκεύη μαγειρικής ή πήλινα διακοσμητικά από τα εργαστήρια - εκθετήρια των νέων αγγειοπλαστών.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγγραφή στο Νewsletter
{{errorMsgs[0]}} {{successMsgs[0]}}
Εγγραφή