1. Καταγραφή στοιχείων ζώων συντροφιάς. Ενημερωθείτε >>> 
  2. Επιπρόσθετα μέτρα κατά την μεταφορά οχημάτων χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. Ενημερωθείτε >>>

Φολέγανδρος:
Η ομορφιά της κυκλαδίτικης παράδοσης

{{bookingBarDictionary.mobSelectTripTitle}} {{bookingBarDictionary.mobSelectOfferTitle}}
{{bookingBarDictionary.search}}
Φολέγανδρος: Η ομορφιά της κυκλαδίτικης παράδοσης

Κοιτάζει κατάματα την Κρήτη και αποτελεί το νοτιότερο σταθμό των Κυκλάδων. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, η Φολέγανδρος ανήκε στα νησιά της άγονης γραμμής κι αυτό εξηγεί πως, μέχρι και σήμερα, παραμένει υποδειγματικά προστατευμένη από τη μαζική επέλαση του τουρισμού. Το βραχώδες και άνυδρο τοπίο συνομιλεί σε τέλεια ισορροπία με την ενετική και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, η οποία στέκει αναλλοίωτη στον χρόνο.

Πάνω στη λευκο-γκρίζα πέτρα της αντανακλάται ο αιγαιοπελαγίτικος ήλιος, σκορπίζοντας στο νησί παραλίες με διάφανα εξωτικά νερά και χαράσσοντας λιθόστρωτα μονοπάτια που την διατρέχουν από την μια άκρη έως την άλλη. Το κορυφαίο μονοπάτι της, φυσικά, οδηγεί στο ψηλότερο σημείο του νησιού, όπου σαν στέμμα έχει τοποθετηθεί μια εκκλησία: Της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στις παρυφές αυτού του λόφου προβάλλει η Χώρα της Φολεγάνδρου, ένα από τα πιοεντυπωσιακά κυκλαδίτικα στιγμιότυπα.

Διαδρομές & Αξιοθέατα

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που αγναντεύει τη Χώρα της Φολεγάνδρου αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο και σήμα κατατεθέν του νησιού.  Ακολουθήστε το λιθόστρωτο φιδωτό μονοπάτι που οδηγεί στον περίβολό της στην κορυφή του απότομου βράχου. Η ομορφιά του τοπίου από εκεί θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας. Προσέξτε την αρχιτεκτονική του ναού που έχει τρεις τρούλους και αναζητήστε τον αυλόγυρο και στο εσωτερικό του, διάσπαρτες εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές και βάσεις αγαλμάτων. Η εκκλησία, εξάλλου, χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού. Η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, κατά την παράδοση θαυματουργή, συνδέεται με πειρατικές ιστορίες της Φολεγάνδρου.

Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι χωρίς αμφιβολία, μια από τις ομορφότερες πιο γραφικές πρωτεύουσες των Κυκλάδων. Σκαρφαλωμένη στην άκρη ενός γκρεμού ύψους 210 μέτρων, εκτείνεται μέσα και γύρω από το Ενετικό κάστρο. Το κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς του Μάρκου Σανούδου, στα 1212 και, έκτοτε, ο οικισμός του κατοικείται αδιάκοπα. Η περιδιάβαση στα σοκάκια, τους θόλους, τις πλατείες και τα ασβεστωμένα σπίτια λουσμένα στις βουκαμβίλιες είναι άκρως ατμοσφαιρική, όποια ώρα της ημέρας κι αν επιλέξετε να την κάνατε. Παρατηρήστε την εγγύτητα των σπιτιών, η οποία εξυπηρετούσε την προστασία της Χώρας, κατά τα χρόνια των πειρατικών επιδρομών. Μέσα στο κάστρο θα συναντήσετε και τις άλλες σημαντικές εκκλησίες του νησιού: Αυτές της Ελεούσας, της Παντάνασσας και της Αγίας Σοφίας, με τα ξεχωριστά τέμπλα.

 

Η βόλτα στη Χώρα πρέπει, οπωσδήποτε, να περιλαμβάνει μια στάση στην πεζούλα στην πλατεία της Πούντας. Εκεί απ’ όπου το Αιγαίο απλώνεται μπροστά σας και, με καθαρό ορίζοντα, το βλέμμα ανοίγεται έως την Κίμωλο, τη Μήλο και τη Σίφνο.

Ο έτερος οικισμός του νησιού, κατ’ εξοχήν αγροτικός, η Άνω Μεριά  ή Μερά βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Χώρα, σχεδόν στην καρδιά του νησιού. Εκεί, επισκεφθείτε και το λαογραφικό μουσείο όπου θα γνωρίσετε τον τρόπο ζωής σε μια αυθεντική αγροικία των Κυκλάδων: Το σπίτι, το κελάρι, τον φούρνο, το λιοτρίβι και τη χαρακτηριστική κυκλική πέτρα.

Μη χάσετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε το νησί μέσα από τα χαραγμένα λιθόστρωτα μονοπάτια του τα οποία σχηματίζουν συγκλονιστικές διαδρομές ανάμεσα σε βράχους, θαμνώδη βλάστηση και με θέα την απεραντοσύνη της θάλασσας.

Αξίζει ένας περίπατος μέχρι το φάρο της Ασπροπούντας στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Μπορείτε να τον προσεγγίσετε με τα πόδια από το Λιβαδάκι (15΄) ή από την Άνω Μεριά (60΄). Χτίστηκε το 1919 σε ύψος 58 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και το φανάρι του, που έχει ύψος 11 μέτρα, εκπέμπει φως που  διακρίνεται από απόσταση 17 ναυτικών μιλίων.

Βορειανατολικά της Φολεγάνδρου, βρίσκεται η Χρυσοσπηλιά, ένα μνημείο της φύσης με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Σε ένα απόκρημνο σημείο του βράχου της Παναγίας, η σπηλιά μήκους 300 μέτρων, είναι διακοσμημένη με ρωμαϊκές δεξαμενές ενώ στα τοιχώματα και στην οροφή της διακρίνονται βραχογραφίες με αρχαία ονόματα εφήβων ανδρών που έφταναν εδώ τον 4ο αιώνα π.Χ. για να συμμετέχουν σε τελετές ενηλικίωσης. Τον φυσικό της διάκοσμο συνθέτουν όστρακα και σταλακτίτες. Η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη και γίνεται είτε με καραβάκι από τον Καραβοστάση, είτε από την στεριά μέσω των περίφημων «Ελληνικών Σκαλοπατιών».

Παραλίες & Δραστηριότητες

Το Κάτεργο πήρε το όνομα του από τη εξορυκτική δραστηριότητα αιματίτη στην περιοχή και θεωρείται η ομορφότερη και συνάμα πιο άγρια παραλία του νησιού. Χωρίς ίχνος σκιάς είναι εκτεθειμένη στον δυνατό ήλιο ,αλλά το ψιλό γκρίζο βότσαλο και οι λευκοί βράχοι που υψώνονται από πάνω της δίνουν το εντυπωσιακό τυρκουάζ χρώμα στα νερά της. Επιλέξτε την χωρίς μποφόρ αφού πρέπει φτάσετε εκεί με καραβάκι από τον Καραβοστάση. Εναλλακτικά, μέσω μονοπατιού από το Λιβάδι.

Το όνομα της προδίδει και τις χάρες της. Η Αγκάλη δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη παραλία του νησιού αλλά και η πιο απάνεμη. Βρίσκεται στον κόλπο Βαθύ κι αυτό την κάνει ιδανική για οικογένειες, μολονότι δεν είναι οργανωμένη. Είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο ενώ προσφέρει και επιλογές για φαγητό.

Από την Αγκάλη αναχωρούν καραβάκια για τις παραλίες Άγιος Νικόλαος και Λιβαδάκι. Στον Άγιο Νικόλαο θα συναντήσετε επίσης αμμώδη παραλία, σκιά από φιλόξενα αρμυρίκια και δύο ταβέρνες. Το Λιβαδάκι, με τη σειρά του, είναι πιο απόμερο καθώς περιβάλλεται από βράχια και τα κρυστάλλινα νερά του δροσίζουν τα λευκά του βότσαλα. Το κολύμπι στο Λιβαδάκι, μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στο Φάρο του Ασπρόπουντα που απέχει, μόλις, δέκα λεπτά περπάτημα.

Ανάμεσα στον Καραβοστάση και στον ομώνυμο αγροτικό οικισμό βρίσκεται το Λιβάδι. Προστατευμένη από τους ανέμους με χρυσή αμμουδιά και πλούσια σε αλμυρίκια, η παραλία προσελκύει νεαρό κόσμο καθώς προσφέρει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο.

Στην ανατολική πλευρά του Καραβοστάση, καταφεύγουν οι περισσότεροι ένοικοι της περιοχής για κολύμπι. Αφορμή η Βάρδια, μια οικογενειακή παραλία με εύκολη πρόσβαση. Αμμουδερή, άνετη και με σημεία που έχουν πάντα σκιά. Κοντά στη Βάρδια, υπάρχουν κι άλλες επιλογές για μπάνιο όπως η παραλία Βιντσέζου (απάνεμη στους νοτιάδες) και το Πουντάκι.

Αν και προσβάσιμος μόνο μέσω μονοπατιού, ο βοτσαλωτό Γαλύφος έχει σταθερούς θαυμαστές που τον επιλέγουν ως καταφύγιο από τους βορεινούς ανέμους.

Γεύσεις του νησιού

To πιο δημοφιλές τοπικό πιάτο στη Φολέγανδρο είναι η ματσάτα. Πρόκειται για χειροποίητες χυλοπίτες με κόκκινη σάλτσα που σερβίρονται συνήθως με κοκκινιστό κόκορα. Σπανιότερα δε, και με κουνέλι. Η Φολέγανδρος έχει παράδοση στις πίτες, αλμυρές και γλυκιές. Ανάμεσα τους θα βρείτε τη μανουρόπιτα, τη χορτένια, την κολοκυθένια, τηλαδένια. Περίφημη είναι και καρπουζένια, με καρπούζι, μέλι και σουσάμι. Μη χάσετε την καλατσούνα ή σουρωτένια, μια παραδοσιακή τυρόπιτα γεμισμένη με ντόπιο χλωρό, (σουρωτό) τυρί και κρεμμύδι.

Όπως και σε πολλές Κυκλάδες, κι εδώ στις κουζίνες ευδοκιμούν τα ρεβίθια φούρνου, η άγρια κάπαρη (μαγειρευτή) και καράβολοι, δηλαδή, τα σαλιγκάρια γιαχνί, ενώ η  γειτνίαση με την Κρήτη έχει κληροδοτήσει τη Φολέγανδρο με την παράδοση του ρακόμελου. Δοκιμάστε το σε όλα τα μπαράκια της Χώρας.

Εκδηλώσεις και παραδόσεις

Το Πάσχα, η εικόνα της Παναγίας λιτανεύεται σε όλο το νησί και τα σπίτια ανοίγουν τις πόρτες τους για να την υποδεχτούν. Ακολουθήστε αυτό το οδοιπορικό καθώς οι ντόπιοι συνηθίζουννα προσφέρουνστο πλήθος της περιφοράςκρασί, ρακή και γλυκά. 

Είτε με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου), είτε για τη Μεταμόρφωση της Σωτήρος (6 Αυγούστου) και την Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) οργανώνονται μεγάλα πανηγύρια στο νησί. Ειδικά το Δεκαπενταύστο, όλη Φολέγανδρος συναντιέται στην κεντρική πλατεία Ντούναβη και ο χορός στήνεται γύρω από τον ιστορικό πλάτανο, τις ταβέρνες και τα μπαράκια.

Μην παραλείψετε να...

Δείτε το  ηλιοβασίλεμα από τους βράχους κάτω από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Μαγευτική θέα, ρομαντζάδα, φωτογραφίες βγαλμένες από καρτ ποστάλ και μια υποψηφιότητα για την πιο όμορφη Δύση του Αιγαίου.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγγραφή στο Νewsletter
{{errorMsgs[0]}} {{successMsgs[0]}}
Εγγραφή