1. Καταγραφή στοιχείων ζώων συντροφιάς. Ενημερωθείτε >>> 
  2. Επιπρόσθετα μέτρα κατά την μεταφορά οχημάτων χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. Ενημερωθείτε >>>

Σαντορίνη:
Μυστηριώδης και γοητευτική

{{bookingBarDictionary.mobSelectTripTitle}} {{bookingBarDictionary.mobSelectOfferTitle}}
{{bookingBarDictionary.search}}
Σαντορίνη: Μυστηριώδης και γοητευτική

Το 1600 π.Χ.εκρήγνυται το ηφαίστειοτης Στρογγύληςδημιουργώντας τη μοναδική παγκοσμίως Καλντέρα, έναν βυθισμένο κρατήρα 400 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, και χαρίζοντάς μας την πανέμορφηΣαντορίνη και τα νησάκια Θηρασιά, Ασπρονήσι και Παλιά και Νέα Καμένη. Τέτοιου μεγέθους ήταν ηέκρηξη,που θεωρείται υπεύθυνη για την εξαφάνιση τουΜινωικού πολιτισμού της Κρήτης και έχει εμπνεύσει τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας.

Με τοπία που κόβουν την ανάσα, με την άγρια ομορφιά και τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, με τις νόστιμες γεύσεις και την οινική της παράδοση, με τις πολυτελείς υποδομές και τις εντυπωσιακές παραλίες, η Σαντορίνη δεν αποτελεί απλά έναν διεθνή προορισμό, αλλά μια αξέχαστη εμπειρία!

Διαδρομές και αξιοθέατα

Εξερευνήστε τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού και καθίστε σε μια από τις πανέμορφες βεράντες για τον καφέ και το ποτό σας. Επισκεφθείτε το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας για να θαυμάσετε μοναδικούς θησαυρούς ανάμεσα στους οποίους οι τοιχογραφίες της «Άνοιξης», των «Πιθήκων» και του «Αφρικανού».

Συνεχίστε προς το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι, τους οικισμούς που «κρέμονται» στο χείλος της Καλντέρας. Από εκεί μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Οία μέσα από ένα μονοπάτι που περνά από τον Προφήτη Ηλία και το εκκλησάκι του Σταυρού στο Μαύρο Βουνό. Η θέα από εκεί είναι ονειρική,

Το Ημεροβίγλι ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Σαντορίνης και είναι χτισμένο ως γνήσιο Ενετικό κάστρο. Στην κορυφή του είναι ο βράχος του Σκάρου απ’ όπου θα απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με θέα όλη την Καλντέρα. Εναλλακτικά απολαύστε το υπέροχο φημισμένο ηλιοβασίλεμα από το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Θαλασσινού στην Οία, από την επάνω γειτονιά στο χωριό Φοινικιά, ή από τα παλιά ορυχεία στα Φηρά ή από το φάρο του Ακρωτηρίου.

Κάντε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, μιας ολόκληρης πόλης που εγκαταλείφθηκε τον 17ο αι π.Χ. και διασώθηκε κάτω από την ηφαιστειακή ύλη. Ένα ανεπτυγμένο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού, με μεγάλα κτήρια, εντυπωσιακές τοιχογραφίες, δρόμους, αποχετευτικό σύστημα, εγκαταστάσεις υγιεινής και χιλιάδες αντικείμενα που αποδεικνύουν τις σχέσεις και την επικοινωνία του Ακρωτηρίου με όλη την Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο και τη Συρία.

Συνεχίστε ακόμα πέντε χλμ από το Ακρωτήρι για να επισκεφθείτε τον μοναχικό, ιστορικό Φάρο Ακρωτηρίου, έναν από τους ομορφότερους φάρους της Ελλάδας.
 

Επισκεφθείτε την αρχαία Θήρα στο Μέσα Βουνό με την εκπληκτική θέα. Θα δείτε την αγορά, το τέμενος του Αρτεμιδώρου, τη βασιλική στοά, τον ναό του Διονύσου, το ιερό του Καρνείου Απόλλωνος, το γυμνάσιο εφήβων του 2ου αι. π.Χ., τα νεκροταφεία και το θέατρο. Η πόλη ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς εποίκους με αρχηγό τον Θήρα και κατοικήθηκε μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.

Θαυμάστε στους οικισμούς του νησιού την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δόμηση με τα υπόσκαφα, δηλαδή τα οικήματα που είναι σκαμμένα μέσα στο έδαφος. Πηγαίνοντας από ταΦηρά προς την Περίσσα και τον Περίβολο, σταματήστε στον Εμπορείο. Περπατήστεστο καστέλι του, με τα ακανόνιστα σχήματα και ταδαιδαλώδη σοκάκια, τα σκαλιά, τους θόλους καιτις γέφυρες μεταξύ των σπιτιών, όλα φτιαγμένα από ηφαιστειακό υλικό.

Απολαύστε την πανέμορφη Οία με το διάσημο ηλιοβασίλεμα από το ενετικό της κάστρο, επισκεφθείτε και το Ναυτικό Μουσείο Θήρας που βρίσκεται εκεί, αλλά μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και την κοντινή Φοινικιά,τον πανέμορφο οικισμό βαμμένο με χρώματα που θυμίζουν μεξικάνικο χωριό.

Ανακαλύψτε την ενδοχώρα της Σαντορίνης, πηγαίνοντας στον Βόθωνα τον οικισμό με τα παλιά κτίσματα λαξεμένα ακόμη στη χαράδρα. Μη χάσετε τον Καρτεράδο, το πλούσιο καπετανοχώρι αλλά και την Επισκοπή Γωνιάς (ή Μέσα Γωνιά), κοντά στο Καμάρι με τους αμπελώνες και το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Σαντορίνης: Tην Παναγία Επισκοπή (ή Κυρά Πισκοπή), που θεωρείται ότι ιδρύθηκε το 1115 από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Α’ Κομνηνό.

Επισκεφθείτε το Μεγαλοχώρι, με τους αμπελώνες, τις κλασικές επαύλεις και τα παλιά και σύγχρονα οινοποιεία του, αλλά και το σύγχρονο διαδραστικό μουσείο LostAtlantisExperience που «αφηγείται» το ιστορικό χρονικό του ενεργού ηφαιστείου της Σαντορίνης και αναπαριστά τη γεωγραφική εξέλιξη του νησιού και τον μεγάλο σεισμό.

Κάντε μια ξενάγηση και οινογευσία σε αμπελώνες και παραδοσιακές κάναβες (παλιά οινοποιεία) του νησιού. Στον Πύργο βρίσκεται το οινοποιείο του αγροτικού συνεταιρισμού, όπου στην υπέροχη θέα του θα δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό σαντορινιό κρασί  Vinsanto ή το Ασύρτικο. Εκεί επίσης θα βρείτε, στεγασμένο σε παλιές κάναβες, το Πολιτιστικό Χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε» που μας ξεναγεί στον παλιό τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού.

Στη Βλυχάδα αξίζει να δείτε το παλιό τοματοποιείο με το χαρακτηριστικό φουγάρο που έχει γίνει Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός και που φιλοξενεί επίσης το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF) με πλούσια πολιτιστική δράση.

Παραλίες και δραστηριότητες

Το ηφαιστειογενές τοπίο του νησιού με το βαθύ μπλε και το σκούρο έδαφος, κάνει τις παραλίες του μοναδικές! Στα νοτιοανατολικά του νησιού θα βρείτε τον Μονόλιθο, ιδανικήπαραλία για οικογένειες, καθώς είναι πιο ρηχή και διαθέτει παιδική χαρά και beachbar. Κάντε το μπάνιο σας στο Καμάρι, από τις πιο δημοφιλείςπαραλίες, με μαύρη άμμο και κρυστάλλινα νερά, διασκεδάστε στην περιζήτητη και νεανική  Περίσσα, και στον Περίβολο και Άγιο Γεώργιο που τη διαδέχονται δημιουργώντας μια τεράστια μαύρη παραλία 5 χλμ. Εκεί θα βρείτε και το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων.

Πιο νότια θα συναντήσετε τη Βλυχάδα, μια τεράστια και ήσυχη σε πολλά σημεία παραλία που, με τα ηφαιστειακά της στοιχεία, δημιουργεί ένα μοναδικό, μυστηριακό τοπίο. Δίπλα βρίσκεται ηήρεμη παραλία της Αλμύρας μέσα στους ηφαιστειακούς βράχους.
 

Κοντά στο Ακρωτήριο βρίσκεται η φημισμένη Κόκκινη Παραλία με τους βαθυκόκκινους βράχουςκαι την κοκκινόμαυρη αμμουδιά να αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις. Από εκεί μπορείτε να πάτε με βαρκάκι στην επίσης διάσημη Άσπρη παραλία κάτω από τον εντυπωσιακό λευκό βράχο, που κάνει την αντίθεσή του με την ψιλή μαύρη άμμο και το μπλε του νερού.

Στα βόρεια, κοντά στην Οία θα βρείτε τον γραφικό κόλπο Αμμούδι, το λιμανάκι της Οίας, με πολλά γραφικά ταβερνάκια και πίσω θα δείτε το λιμανάκι της Αρμένης, ενός ορμίσκου, όπου θα συναντήσετε και ένα καταδυτικό κέντρο. Μεγαλύτερη ησυχία θα βρείτε στους Μπαξέδες και στον Κολούμπο με τη σκούρα άμμο του. Δοκιμάστε επίσης ένα μπάνιο στον Κάθαρο με το μαύρο βότσαλο και τα βράχια του και στο Πορί, μια μικρή αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά.
 

Παραδόσεις και εκδηλώσεις

Στα τέλη του Αυγούστου μη χάσετε την αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου με άπειρα βεγγαλικά και φωτοβολίδες που κλείνει με μεγάλη συναυλία. Επίσης το καλοκαίρι αν είστε τυχεροί θα απολαύσετε στο χωριό του Ακρωτηρίου την αναπαράσταση του Παραδοσιακού Γάμου με τα ντόπια έθιμα.

Αν πάτε στο νησί το Πάσχα θα δοκιμάσετε ταμελιτίνια, ένα παραδοσιακό γλυκό με μέλι και μυζήθρα, αρωματισμένο με βανίλια και μαστίχα.Τη Μεγάλη Παρασκευή αναβιώνουν έθιμα, όπως τα σήμαντρα στο Εμπορειό, όπου οι κάτοικοι χτυπούν στο διάβα τους μεταλλικά αντικείμενα διώχνοντας τα κακά πνεύματα,ενώ, στον Πύργο, στο Ακρωτήρι ή στον Καρτεράδο γεμίζουν τενεκεδάκια με στουπί και πετρέλαιο και τους ανάβουν φωτιά, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα κατά την περιφορά του Επιταφίου.Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνει σε πολλές περιοχές το κάψιμο του Ιούδα ή το λαϊκό δικαστήριο του Οβριού.

Ξακουστά είναι και τα Πανηγύρια του νησιού που συνοδεύονται από τοπικές σπεσιαλιτέ, κρασί, χορούς καιπαραδοσιακά όργανα, όπως τον Μάιο το πανηγύρι της Αγίας Ειρήνης στη Θηρασιά ή του Αγίου Επιφανίου στο Ακρωτήρι και τον Ιούλιο το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στο Μεγαλοχώρι ή του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του Πύργου ή στο Ημεροβίγλι.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο Καμάρι με περιφορά της εικόνας και μεγάλο γλέντι στην αυλή του σχολείου, ενώ στις 20 Οκτωβρίου γίνεται στη Φοινικιάτο σημαντικότερο πανηγύρι του νησιού, αυτό της Αγίας Ματρώνας.
 

Γεύσεις της Σαντορίνης

Η φάβα, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού σε κάθε δυνατή εκδοχή:«παντρεμένη» με κρεμμυδάκια και κάπαρηή μόνο με λίγο λάδι, με κρέας ή σάλτσα μελιτζάνας, ως κεφτέδες ή με ρύζι. Το δε διάσημο άνυδρο ντοματάκι της Σαντορίνης χαρίζει γευστικές απολαύσεις στους περίφημους ντοματοκεφτέδες, σε σαλάτα, σε πελτέ ή και λιαστό. Επίσης απολαυστικές είναι οι ντόπιες άσπρες μελιτζάνες, σε διάφορες επίσης εκδοχές, όπως μελιτζανοσαλάτα, τηγανητές ή ψητές, σε πουρέ ή σε μουσακά, αλλά καιγλυκό του κουταλιού με κανέλα και αμύγδαλο.

Θα βρείτε φυσικά φρέσκο ψάρι και θα δοκιμάσετε σπεσιαλιτέ, όπως την τοπική μπραντάδα, κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά με μελιτζάνα, πιτάκια αθερίνας και ή ψαράκια σαβόρι, που έχουν τηγανιστεί με σκόρδοκαιξύδι.

Ανακαλύψτε λαχταριστούς μεζέδες, όπως κολοκυθανθούς με ρύζι ή χορτοκεφτέδες με χόρτα και μυρωδικά και συνοδεύστε φυσικά με τα τοπικά φημισμένα κρασιά, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, το Αϊδάνι, τη Μαντηλαριά ή το Μαυροτράγανο. Μην παραλείψετε το περίφημο γλυκό κρασίVinsanto, ενώ αν είστε λάτρεις της μπύρας, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε craftμπύρες από τοπικά μικροζυθοποιεία.

Μην παραλείψετε…

Επισκεφτείτε τα νησάκια της Καλντέρας. Δοκιμάστε τις ευεργετικές ιδιότητες των θερμών πηγών στην Παλαιά Καμένη, νιώστε την περιπέτεια περπατώντας μέχρι τον κρατήρα του ηφαιστείου στη Νέα Καμένη και επισκεφθείτετη Θηρασιά που θα σας μεταφέρει στο παρελθόν, σαν μια παλιά μικρογραφία της Σαντορίνης.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγγραφή στο Νewsletter
{{errorMsgs[0]}} {{successMsgs[0]}}
Εγγραφή