Γνωστό και ως Φραγκοκάστελο, το ενετικό κάστρο της Πάρου βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα του νησιού. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα, από τον τότε Δούκα της Νάξου, Σανούδο, από μαρμάρινα σπαράγματα αρχαίων ναών, επίσης πάνω σε ερείπια ναών της κλασικής εποχής και των αρχαϊκών χρόνων. Στον ίδιο λόφο, συναντά κανείς και μικρές χριστιανικές εκκλησίες, όλες ενσωματωμένες στα τείχη του κάστρου.
Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Παροικιάς, θα συναντήσετε τον ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, ένα από τα παλαιότερα μνημεία βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του ναού και θαυμάστε τις εικόνες, μεταξύ των οποίων είναι η λατρευτική εικόνα της Παναγίας.
Για τους φίλους της πεζοπορίας, το βυζαντινό μονοπάτι είναι το πιο παλιό μονοπάτι του νησιού που ενώνει τα χωριά Λεύκες και Πρόδρομος. Με αφετηρία το παλιό καφενείο του Λουκή στις Λεύκες, διατρέξτε ένα μονοπάτι 3,5 χιλιομέτρων, στρωμένο με πλάκες και παριανό μάρμαρο, η ιστορία του οποίου φτάνει στους βυζαντινούς χρόνους. Η διαδρομή είναι κατηφορική, με θέα προς τη δυτική Νάξο και την Ικαρία. Στην πορεία προς τον Πρόδρομο συναντάτε την παραλία του Μώλου. Με χαλαρό βηματισμό αρκούν 50 λεπτά για να την καλύψετε ενώ είναι ιδανική διαδρομή και για ποδηλάτες βουνού.
Η τοποθεσία Πεταλούδες δεν είναι απλώς ένα σημείο του νησιού αλλά μια κοιλάδα Πεταλούδων, ένας υπέροχος βιότοπος με πυκνή βλάστηση. Οι πεταλούδες της Πάρου εμφανίζονται από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου και η είσοδος σε αυτό το μνημείο της φύσης επιτρέπεται μόνο κάτω από συνθήκες απόλυτης ησυχίας.
Χτισμένο το 1960, το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας, χάρη στα ευρήματα που ήρθαν στο φως σε Πάρο και Αντίπαρο. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα, τα αγάλματα της φτερωτής Νίκης της Πάρου, της Γοργούς (που σώζεται σχεδόν ακέραιο), το άγαλμα της Αρτέμιδος αλλά και οι μαρμάρινες πλάκες από το Ηρώο του Αρχίλοχου.