Η ικαριώτικη κουζίνα θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας. Βασισμένη σε εκλεκτά προϊόντα του νησιού , η τοπική γαστρονομία αποτελεί υπόδειγμα γευστικής απλότητας και βιωσιμότητας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε παραδοσιακές πίτες με λαχανικά, όπως χορτόπιτα (με τοπικά αγριόχορτα, κολοκύθι και τραχανά), ταμπουρόπιτα (γλυκιά κολοκυθόπιτα), και «φουσκόπιτα» (με πράσινη πιπεριά και τυρί), τυροπιτάκια με ντόπια «καθούρα» (λευκό ανάλατο κατσικίσιο τυρί), κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες. Ανακαλύψτε το κολοκάσι, έναν σπάνιο βολβό με τραχιά καφέ - μωβ φλούδα και λευκή σάρκα σε κωνικό σχήμα. Οι ντόπιοι το απολαμβάνουν σε διάφορες εκδοχές, από σαλάτα με σκορδαλιά έως μαγειρευτό με φασόλια, σούπα, συνοδευτικό (βραστό ή ψητό) κρεατικών. Γευθείτε την περίφημη ρασκά (ντόπιο αγριοκάτσικο) σε ξυλόφουρνο, γεμιστή με ρύζι και μυρωδικά ή βραστή (όπως σερβίρεται στα πανηγύρια του νησιού).
Οι θάλασσες του νησιού προσφέρουν καθημερινά ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά στο ικαριώτικο τραπέζι. Οι φημισμένες ψαροταβέρνες στην Εύδηλο, το Γιαλισκάρι και το Αυλάκι μεταμορφώνουν τσιπούρες, λαβράκια, σκορπίνες, χταπόδια και καλαμάρια σε αληθινά ποιήματα γεύσης. Στο περίφημο σουφικό (το ικαριώτικο μπριάμ) αναδεικνύνται όλα τα αρώματα των φρεσκοκομμένων λαχανικών ημέρας, ένα πιάτο που απογειώνεται με λίγη καλούθα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε επίσης το κορυφαίο τοπικό μέλι από ερείκη (γνωστό ως «άναμα»), το εκλεκτό παρθένο ελαιόλαδο του νησιού καθώς και τα καΐσια (ντόπια ποικιλία βερύκοκου με βρώσιμο κουκούτσι) που γίνονται φανταστικό γλυκό του κουταλιού.
Κάντε μια πρόποση με τον τοπικό Πράμνειο Οίνο, το ιδιαίτερα δυνατό κοκκινόμαυρο μπρούσκο κρασί (της ποικιλίας φωκιανό) της Ικαρίας που παράγεται εδώ από την αρχαιότητα. Στον νησί καλλιεργούνται 6 ποικιλίες (φωκιανό, μπεγλέρι, αθήρι, βάφτρα, ασύρτικο και μανδηλαριά) και ο καλύτερος τρόπος να μυηθείτε την οινική κουλτούρα του τόπου είναι να περιηγηθείτε στους αμπελώνες της Εύδηλου, των Ραχών και της Προεσπέρας ή να ξεναγηθείτε στα τέσσερα φιλόξενα οινοποιεία του νησιού.
Συνώνυμα με την ικαριώτικη ταυτότητα είναι τα το «πανηγύρια» του νησιού, η πιο ισχυρή παράδοση του τόπου. Μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε την διονυσιακή ατμόσφαιρα και την ενέργεια της γιορτής. Τα τραπέζια στρώνονται με άφθονο Πράμνειο Οίνο και ρασκά, οι μπάντες κουρδίζουν τα όργανα και ο ήχος της τσαμπούνας δίνει το έναυσμα για τραγούδι και χορό. Το γλέντι κορυφώνεται με τον ξακουστό «ικαριώτικο» μέσα σε ιαχές και κλίμα έκστασης από το πλήθος που χορεύει σε σπειροειδή σχηματισμό. Το μεγαλύτερο πανηγύρι είναι αυτό της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) καθώς συμπίπτει με την Ικαριώτικη Επανάσταση του 1912 εναντίον των Οθωμανών. Επίσης, το πανηγύρι του Άη Γιάννη (24 Ιουνίου), οπότε αναβιώνει το έθιμο του περάσματος πάνω από τις φωτιές. Μοναδικό είναι και το πανηγύρι στον Μαγγανίτη με φόντο την πανσέληνο του Αυγούστου.