1. Καταγραφή στοιχείων ζώων συντροφιάς. Ενημερωθείτε >>> 
  2. Επιπρόσθετα μέτρα κατά την μεταφορά οχημάτων χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. Ενημερωθείτε >>>

Σύμη:
Η αρχόντισσα των Δωδεκανήσων

{{bookingBarDictionary.mobSelectTripTitle}} {{bookingBarDictionary.mobSelectOfferTitle}}
{{bookingBarDictionary.search}}
Σύμη: Η αρχόντισσα των Δωδεκανήσων

Ο κοσμοπολίτικος αέρας της και η αρχιτεκτονική των παστέλ αρχοντικών της, που σας υποδέχονται με το που προσεγγίσετε το λιμάνι με το πλοίο, καθιστούν τη Σύμη ένα σπάνιο κόσμημα για τα Δωδεκάνησα. Ιταλική φινέτσα και διάχυτη κομψότητα χαρακτηρίζουν αυτό τον τόπο με τη μεγάλη ναυτική παράδοση και την απαράμιλλη αίγλη περασμένων αιώνων, που διατηρείται ακόμα.

Η Σύμη υπήρξε παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, συγκεντρώνοντας έτσι σημαντικό πλούτο, ενώ κατά τον 19ο αιώνα είχε τον μεγαλύτερο σπογγαλιευτικό στόλο σε όλο τον κόσμο και ήταν κυρίαρχη δύναμη στη βιομηχανία και το διεθνές εμπόριο σφουγγαριών.

Όλο και περισσότεροι επισκέπτες ανακαλύπτουν κάθε χρόνο τη Σύμη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξη αστέρων του Χόλιγουντ και του διεθνούς τζετ σετ.

Διαδρομές & αξιοθέατα

Σαν να περπατάτε σε έναν ζωντανό πίνακα θα αισθανθείτε περιδιαβαίνοντας τους δυο διατηρητέους  οικισμούς  του  νησιού, την Άνω Σύμη (Χωριό) και τον Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, με τα πολύχρωμα αρχοντικά των ευκατάστατων παλιών εμπόρων και καπεταναίων, κτισμένα στην απότομη πλαγιά ενός βράχου.

Ο Γιαλός συγκεντρώνει μπαράκια, ταβέρνες και καφέ, ενώ στη βόλτα σας θα συναντήσετε τον Πύργο του Ρολογιού (1881), το γλυπτό με τίτλο «Μιχαλάκης», που απεικονίζει έναν μικρό ψαρά με καλάμι στο χέρι, το Ναυτικό Μουσείο Σύμης και τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, με βοτσαλωτό προαύλιο και πέτρινο καμπαναριό. .

Ανεβείτε τα 500 πέτρινα σκαλοπάτια της Καλής Στράτας, η οποία συνδέει τον Γιαλό με το Χωριό (Άνω Σύμη). Πρόκειται για τον παλιό εμπορικό δρόμο του νησιού, κατά μήκους του οποίου συναντάτε γραφικά σοκάκια, περιποιημένες εκκλησίες, καλοδιατηρημένα νεοκλασικά με αετώματα, φεγγίτες και κεραμοσκεπές, περίτεχνα διακοσμημένες βοτσαλωτές αυλές κι όμορφα εμπορικά μαγαζάκια. Η διαδρομή θα σας οδηγήσει στην κεντρική πλατεία με τα στιλάτα καφέ που προσφέρουν θέα στο Αιγαίο.

Στη Σύμη θα βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα προσκυνήματα του Αιγαίου. Πρόκειται για το ιστορικό Μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη (6οςαιώνας), όπου θα θαυμάσετε τις βυζαντινές αγιογραφίες και το μπαρόκ καμπαναριό.

Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό - Λαογραφικό Μουσείο, στη συλλογή του οποίου παρουσιάζονται αρχαιολογικά ευρήματα από την κλασική έως και την βυζαντινή περίοδο και λαογραφικά εκθέματα όπως η αναπαράσταση συμιακού σπιτιού και τοπικές ενδυμασίες.

Περπατήστε το μονοπάτι που οδηγεί μέσα από ένα δάσος με κυπαρίσσια στην περιοχή Κουρκουνιώτη με τα 11 αναστηλωμένα βυζαντινά πατητήρια, που μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της αμπελουργίας στο νησί, έως τα τέλη του 18ουαιώνα.

Ανεβείτε ως το Κάστρο των Ιπποτών (14ος αιώνας) στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, που προσφέρει πανοραμική θέα στο νησί. Όσο βρίσκεστε στο Κάστρο παρατηρήστε τα οικόσημα των Μεγάλων Μαγίστρων στις οχυρώσεις και επισκεφτείτε την εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς του Κάστρου..

Επισκεφθείτε το Εμπορειό, το δεύτερο λιμάνι του νησιού με τα «δώδεκα σπήλαια», ένα από τα πιο αινιγματικά αξιοθέατα του νησιού. Αυτοί οι δώδεκα υπόσκαφοι θόλοι λέγεται πως χρησιμοποιούνταν ως κατακόμβες, ταφικά μνημεία, αλλά και βυζαντινά εργαστήρια ζωγραφικής/γλυπτικής.

Στο Ποντικόκαστρο θα δείτε τους 20 ανεμόμυλους που κάποτε άλεθαν σιτηρά, ενώ ορισμένοι έχουν πλέον διαμορφωθεί ως κατοικίες.

Ο παραδοσιακός οικισμός Πέδι είναι ιδανικός για βόλτα ανάμεσα στα αμπέλια, τις ελιές και τα οπωροφόρα.

Παραλίες & δραστηριότητες

Η μεγαλύτερη παραλία της Σύμης και προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, είναι ο Άη Γιώργης Δυσάλωνας, με απίθανα γαλαζοπράσινα νερά και έναν εντυπωσιακό κάθετο βράχο 300 μέτρων που την περιβάλλει. Η βοτσαλωτή αυτή παραλία, που παίρνει το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία στο βράχο, δεν είναι οργανωμένη, ενώ υπάρχουν κάποια αρμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά.

Η πιο όμορφη παραλία του νησιού θεωρείται η Νανού, με μεγάλα βότσαλα και καταπράσινα νερά από τα κυπαρίσσια που την περιβάλλουν.

Στις δημοφιλέστερες παραλίες της Σύμης συγκαταλέγεται η αμμουδερή Νος, μόλις 1 χιλιόμετρο από την πόλη της Σύμης, οργανωμένη, κοσμική, αλλά ταυτόχρονα ιδανική για χαλάρωση. Η πρόσβαση γίνεται πεζοπορικά από τον Πύργο του Ρολογιού στο λιμάνι.

Σε έναν όρμο με λευκό βότσαλο και απάνεμα τυρκουάζ νερά βρίσκεται η ήσυχη, οργανωμένη παραλία Μαραθούντα, από τις ελάχιστες που προσεγγίζονται οδικώς και στην οποία μπορεί να συναντήσετε μέχρι και κατσίκια να κάνουν τη βόλτα τους.

Ιδανική για οικογένειες με παιδιά είναι η πολυσύχναστη και πλήρως οργανωμένη αμμουδερή παραλία Άγιος Νικόλαος, με λίγα βότσαλα, δέντρα που προσφέρουν φυσική σκιά και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά. Παίρνει το όνομά της από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην άκρη της.

Γεύσεις του νησιού

Το νησί φημίζεται για το συμιακό γαριδάκι, τη μικροσκοπική ποικιλία γαρίδας της περιοχής, που αποτελεί εκλεκτό ουζομεζέ στις ταβέρνες του νησιού. Άλλοι τοπικοί μεζέδες είναι οι λαχανοντολμάδες, τα ρεβίθια με μανιτάρια και άνηθο, η γαελόπιτα (τηγανητή πίτα από αθερίνες) και οι ψαροκεφτέδες.

Δοκιμάστε τις περίφημες συμιακές τούρτες (τυρόπιτες) και τοπικές συνταγές, όπως ντόπιο μαγειρευτό κατσικάκι.

Οι λάτρεις των γλυκών, προμηθευτείτε συμιακά ακούμια (λουκουμάδες) και μισοκοφτή (γλύκισμα από βρασμένα φραγκόσυκα και αλεύρι).

Εκδηλώσεις και παραδόσεις

Στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές διοργανώνονται πανηγύρια, με δημοφιλέστερο εκείνο του Πανορμίτη τον Νοέμβριο, όπου μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας προσφέρεται ποτό και φαγητό για όλους τους επισκέπτες του νησιού.

Ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται στην Παναγιά την Αληθινή και την Παναγιά Μυρταριώτισσα.

Κάθε καλοκαίρι, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται το πολιτιστικό Φεστιβάλ Σύμης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Μην παραλείψετε να...

Προγραμματίσετε μια ημερήσια εκδρομή στα νησάκια Νίμος και Σεσκλιά, που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι. Το πρώτο φημίζεται για τους ελαιώνες του και την άγρια ζωή, ενώ το δεύτερο για τις παραλίες και τις πηγές του.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγγραφή στο Νewsletter
{{errorMsgs[0]}} {{successMsgs[0]}}
Εγγραφή