Η Αγία Μαρίνα, πρωτεύουσα του νησιού, διακρίνεται σε τρεις οικιστικές ενότητες: Βόρεια στο ομώνυμο χωριό, στον Πλάτανο που βρίσκεται ανάμεσα στο Κάστρο και στο ύψωμα Μεροβίγλι και στο παραλιακό Παντέλι που εκτείνεται ανατολικά στον όρμο.
Ο Πλάτανος διατηρεί τα όμορφα διώροφα αρχοντικά, σπαρμένα σε γραφικά σοκάκια. Περιδιαβαίνοντας το χωριό -ιδανικά το απόγευμα - σταθείτε στη συνοικία “Αυλάκι” γεμάτη από κρήνες που αναβλύζουν δροσερό νερό από την πηγή του Παλιασκλούπη.
Κατηφορίζοντας στο λιμάνι της Αγίας προβάλλει το φρούριο Μπρούζι (ή Μπούρτζι), ρωμαϊκής εποχής. Με κατεύθυνση προς τα Άλιντα, θα συναντήσετε τον φημισμένο Νερόμυλο της Αγίας Μαρίνας, ένα από τα πιο πολύ-φωτογραφημένα αξιοθέατα του νησιού.
Στα Άλιντα βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο. Στεγάζεται στον Πύργο Μπελλένη (1925), δείγμα ιταλικού εκλεκτικισμού με ρωμανικά και νεογοτθικά στοιχεία. Υπήρξε εξοχική κατοικία του Αιγυπτιώτη ευεργέτη Παρίση Μπελλένη αλλά και γερμανικό νοσοκομείο.
Στην Αγία Μαρίνα αξίζει και μια επίσκεψη στο ΑρχαιολογικόΜουσείο του νησιού με ευρήματα και αντικείμενα (αγγεία, ψηφιδωτά, επιτύμβιες στήλες) από την κλασική έως την παλαιοχριστιανική εποχή.
Πάνω από την Αγία Μαρίνα, στην κορυφή του λόφου Απιτύκι, δεσπόζει το Κάστρο της Παναγίας, το οποίο και επιφυλάσσει πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Βυζαντινό, χτισμένο τον 10ο-11ο αιώνα, στη δυτική πλευρά του οποίου βρίσκεται ο ναός της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα. Ανηφορίζοντας προς το κάστρο θα συναντήσετε και την ιδιαιτέρως γραφική ‘γειτονιά’ με τους έξι ανεμόμυλους· ο παλαιότερος των οποίων χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Ο έτερος πόλος του νησιού, είναι το Λακκί, ένα ζωντανό νησιώτικο μουσείο, θαυμάσιο δείγμα της Ιταλικής Ρασιοναλιστικής Αρχιτεκτονικής των Δωδεκανήσων. Τα κτηριακά μνημειακά δείγματα είναι πολλά και σημαντικά: Από το Δημοτικό Σχολείο (1936) στην προκυμαία, το κινηματοθέατρο και το ξενοδοχείο «Λέρος», την υπαίθρια αγορά (1934), τον Πύργο του Ρολογιού, τα palacinos των αξιωματικών του ιταλικού ναυτικού, το Ξενοδοχείο της Ρώμης κ.α. Το Λακκί είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε ως βάση του Βασιλικού Ιταλικού Ναυτικού. Οι Ιταλοί παρέμειναν στο νησί επί 31 χρόνια, με τον Μουσολίνι να θεωρεί τη Λέρο ως ένα από τα στρατηγικότερα σημεία της ιταλικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο.
Στη λίστα των μουσείων, προσθέστε οπωσδήποτε το Πολεμικό Μουσείο της Λέρου. Στεγάζεται στο αναστηλωμένο στρατιωτικό τούνελ της Μερικιάς, μιας υπόγειας σήραγγας που έχτισαν οι Ιταλοί για τον ανεφοδιασμό τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον περιβάλλοντα χώρο φιλοξενούνται στρατιωτικά αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα.
Μόλις 2 χιλ. από το Λακκί, βρίσκεται ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι, ο Ξηρόκαμπος. Στην κορυφή του στέκει επιβλητικό το Κάστρο των Λεπίδων ή Παλαιόκαστρο, το παλαιότερο που σώζεται στο νησί.
Ανάμεσα στα πιο γραφικά σημεία της Λέρου, συγκαταλέγονται και τρεις εκκλησίες: Το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου στον κόλπο της Γούρνας, χτισμένο πάνω σε βράχο που συνδέεται με τη στεριά με ένα μικρό λιμενοβραχίονα, ιδανικό σημείο για ν’ απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Η Παναγία Καβουράδενα, ένα λαξεμένο εκκλησάκι μέσα σε βράχο, εκεί όπου λέγεται ότι βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, και η Αγία Ματρώνα- Κιουρά, στον κόλπο του Παρθενίου που έχει αγιογραφηθεί από εξόριστους επί Δικτατορίας.
Η επίσκεψη στο Παρθένι δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μια στάση στα λείψανα του αρχαίου ναού της θεάς Άρτεμις που χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα.