1. Καταγραφή στοιχείων ζώων συντροφιάς. Ενημερωθείτε >>> 
  2. Επιπρόσθετα μέτρα κατά την μεταφορά οχημάτων χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. Ενημερωθείτε >>>

Απεργία 22 & 23/10/24 - Διαμόρφωση Δρομολογίων. Ενημερωθείτε >>>

Χίος:
Το νησί των αρωμάτων

{{bookingBarDictionary.mobSelectTripTitle}} {{bookingBarDictionary.mobSelectOfferTitle}}
{{bookingBarDictionary.search}}
Χίος: Το νησί των αρωμάτων

Η Χίος, πατρίδα του Ομήρου και πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό με μοναδικό τρόπο.

Η φημισμένη μαστίχα της, ένα πολύτιμο αγαθό που παράγεται αποκλειστικά εκεί, αλλά και τα εσπεριδοειδή της που ευωδιάζουν στους εύφορους κάμπους της, χάρισαν στο νησί τον χαρακτηρισμό  «Μυροβόλος Χίος». Ωστόσο η Χίος επιφυλάσσει πολλές ακόμα συγκινήσεις για τους επισκέπτες της: μοναδικά μεσαιωνικά χωριά που διατηρούν αναλλοίωτο το παραδοσιακό τους χρώμα, εκθαμβωτικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και σημαντικά μνημεία σπαρμένα στην ενδοχώρα της δίνουν πολλές αφορμές για να επιστρέφει κανείς στο νησί ξανά και ξανά…

Διαδρομές & αξιοθέατα

Στη Χώρα της Χίου που είναι και λιμάνι της, περιηγηθείτε στο μεσαιωνικό, καλοσυντηρημένο Κάστρο της του 10ου αιώνα. Στη Χώρα θα βρείτε και τη Βιβλιοθήκη «Κοραής», μια πολύτιμη κιβωτό γνώσης με πάνω από 200 χιλιάδες τόμους. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται τη Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Χίου.

Επισκεφθείτε επίσης το Βυζαντινό Μουσείο που φιλοξενεί το ακριβές αντίγραφο του διάσημου πίνακα του Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου», ο οποίος βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου.

 Ανακαλύψτε τα 24 Μαστιχοχώρια, όπου καλλιεργείται το μοναδικό, θαυματουργό μαστιχόδεντρο με το «δάκρυ» του να μας χαρίζει την ευεργετική μαστίχα .Η μαστιχοκαλλιέργεια περιλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Επισκεφθείτε το Μουσείο Μαστίχας Χίου για να γνωρίσετε ό,τι αφορά την ιστορία και παραγωγή της και να περιηγηθείτε στο περιβόλι των μαστιχόδεντρων με θέα στο χωριό Πυργί. Στο χωριό αυτό θαυμάστε τα «ξυστά», μια τοπική τεχνοτροπία με ασπρόμαυρα γεωμετρικά σχέδια που στολίζει τις προσόψεις των σπιτιών.

Τα Μεστά είναι επίσης ένα από τα ομορφότερα Μαστιχοχώρια, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο και χτισμένο σαν μεσαιωνικό κάστρο που θυμίζει λαβύρινθο.Στο δρόμο προς τα Μεστά επισκεφθείτε τους Ολύμπους, ένα επίσης μεσαιωνικό, διατηρητέο χωριό, κοντά στο οποίο βρίσκεται και το εντυπωσιακό σπήλαιο της Συκιάς με ιστορία εκατομμυρίων χρόνων.

Το απόκοσμο στοιχείο του μεσαιωνικού χωριού Ανάβατος σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο. Το χωριό ερημώθηκε μετά τη σφαγή του 1822 και τα σπίτια του, με τα ανοικτά τους παράθυρα, στέκονται επιβλητικά στην άκρη ενός απότομου βράχου. Τα Αυγώνυμα είναι ένα επίσης λιθόχτιστο γραφικό χωριό με ελάχιστους πλέον κατοίκους, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Κάντε τη βόλτα σας στα Άνω Καρδάμυλα, και θαυμάστε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών στα γραφικά σοκάκια ειδικά στην συνοικία Σπήλια. Στο επίνειό του χωριού απολαύστε καφέ, φαγητό ή ποτό στο λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και τα εφοπλιστικά κότερα.

Επισκεφθείτε τη θρυλική Νέα Μονή της Χίου, ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μοναστήρια και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ιδρύθηκε το 1024 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ' Μονομάχο και έχει εντυπωσιακές τοιχογραφίες και ξακουστά, πανέμορφα βυζαντινά ψηφιδωτά. Εκεί επίσης βρίσκεται το μοναδικό ιστορικής αξίας οστεοφυλάκιο των θυμάτων της σφαγής της Χίου του 1822.

Περιηγηθείτε στον παραδοσιακό οικισμό του Κάμπου και παραδοθείτε στις μεθυστικές ευωδιές από τα περιβόλια εσπεριδοειδών, θαυμάστε τα αρχοντικά του και τα προαύλια φτιαγμένα με ασπρόμαυρα βότσαλα που σχηματίζουν περίτεχνα σχέδια.

Επισκεφθείτε τη Βολισσό με το βυζαντινό της κάστρο, η οποία φέρεται να ήταν η γενέτειρα του Ομήρου. Αξίζει να φτάσετε μέχρι την παραλία της Αγίας Μαρκέλλας, το σημείο όπου, όπως λέγεται μαρτύρησε η αγία. Εκεί, θα δείτε να αναβλύζει ζεστό νερό μέσα στη θάλασσα. Αν μείνετε μέχρι το ηλιοβασίλεμα, δεν θα το μετανιώσετε!

Παραλίες και δραστηριότητες

Το νησί διαθέτει πλήθος παραλιών για κάθε γούστο. Η πιο γνωστή είναι τα Μαύρα Βόλια, φημισμένη για τα σκουρόχρωμα νερά της λόγω των μαύρων βότσαλων της παραλίας, που οφείλονται σε ηφαιστειακή έκρηξη. Ιδιαίτερα αγαπητός είναι ο Ναγός στα βόρεια, με τα μικρά πολύχρωμα βότσαλά του και τα δροσερά νερά του.

Παραδίπλα βρίσκεται ο Γιόσονας, μια γραφική παραλία με κρυστάλλινα, γαλάζια νερά. Η Αγία Φωτιά είναι οργανωμένη και πολύ δημοφιλής  παραλία, όπως και η Παραλία των Γλάρων, ενώ γοητευτική είναι η Αγία Δύναμη, με τη λευκή της άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά.

Ιδιαίτερα γραφική είναι η παραλία του Αγίου Ισιδώρου με το ομώνυμο ξωκλήσι. Από τις ομορφότερες παραλίες είναι τα Βρουλίδια, με άμμο, μικρά βότσαλα και λευκά βράχια. Η Κώμη είναι μια μεγάλη,δημοφιλής αμμώδης παραλία ενώ η μεγαλύτερη παραλία του νησιού είναι ο Μάναγρος, που απλώνεται στο Αιγαίο με την παχιά της άμμο με βότσαλα.

Εκδηλώσεις και Παραδόσεις

Ο Βροντάδος Χίου είναι ξακουστός για το φαντασμαγορικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, όπου κατά την Ανάσταση οι κάτοικοι εκτοξεύουν χιλιάδες βεγγαλικά ανάμεσα στις εκκλησίες των δύο ενοριών, της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου. Το Πάσχα επίσης, σε διάφορα Μαστιχοχώρια της Χίου, όπως τα Μεστά και το Πυργί, αναβιώνει το έθιμο του Φανού. Οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώνουν σωρούς με κλαδιά και κούτσουρα στην πλατεία, φτιάχνοντας έναν φανό και με το άγιο φως της Ανάστασης τον ανάβουν και καίνε το ομοίωμα του Ιούδα.

Τις Απόκριες το νησί έχει πολλά και ιδιαίτερα έθιμα. Ένα από αυτά είναι η Μόστρα των Θυμιανών, μια γιορτή με ρίζες από τον Μεσαίωνα, όταν πειρατές και κουρσάροι λεηλατούσαν τα νησιά και άρπαζαν περιουσίες και σοδειές. Σε πολλά Μαστιχοχώρια αναβιώνει κάθε Καθαρά Δευτέρα το έθιμο του «Αγά» που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο δικαστήριο, από το οποίο δεν ξεφεύγει κανείς, χωρίς πρόστιμο! Στη Βολισσό θα ζήσετε την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς το έθιμο του "Διπλού". Οι άνθρωποι με τα χέρια πλεγμένα τραγουδάνε χορεύοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού, σχηματίζοντας μια πολύ μεγάλη αλυσίδα.

Το καλοκαίρι θα πετύχετε σίγουρα ένα από τα πανηγύρια και τις γιορτές του νησιού, όπως της Παναγίας, του Σωτήρος, της Αγίας Παρασκευής, του κατανυκτικού Προφήτη Ηλία ή της προστάτιδας της Χίου Αγίας Μαρκέλλας, στις 22 Ιουλίου, ημέρα επίσημης αργίας για το νησί. Στη Χίο διοργανώνονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο πολύ ενδιαφέροντα ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ με συναυλίες, και παραστάσεις θεάτρου και χορού.

Γεύσεις του νησιού

Η Χίος με τα αρώματά της προσφέρει αξέχαστες γαστριμαργικές εμπειρίες! Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Οινοπίωνας, γιός του Διόνυσου και πρώτος βασιλιάς της Χίου, ξεκίνησε στο νησί την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή του φημισμένου «Αριούσιου οίνου», γνωστού και ως «νέκταρ των θεών». Απολαύστε τη σύγχρονη εκδοχή του.

Μην παραλείψετε επίσης να δοκιμάσετε το ευεργετικό λικέρ μαστίχα σε διάφορες εκδοχές, ακόμα και ως εξωτικό κοκτέιλ ή τη χιώτικη σούμα (τσίπουρο από σύκο). Δροσιστείτε με μια τοπική μαγευτική μανταρινάδα, από τα ΠΟΠ μανταρίνια Χίου και δοκιμάστε τα παραδοσιακά γλυκά μασουράκια Χίου (φλογέρες με αμύγδαλο και μέλι) ή τα μαμούλια (μπισκότα).

Για φαγητό ή μεζέ δοκιμάστε το μελιτζανοπίλαφο, τους μαλαθροκεφτέδες, φτιαγμένους από αρωματικό μάραθο, το μπεγότο (αθερίνα με κρεμμύδι), την ταμπουρόπιτα, που είναι γεμιστή με κίτρινη κολοκύθαή το σφουγγάτο με κουτσουνάδες, μια πρωτότυπη ομελέτα με φύλλα παπαρούνας. Φυσικά μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το νόστιμο μαστέλο Χίου, το τοπικό τυρί σε σαγανάκι ή στη σχάρα.

Μην παραλείψετε να…

Επισκεφτείτε τα κοντινά νησάκια, τις αριστοκρατικές Οινούσσες και τα ιστορικά Ψαρά, νησί καταγωγής του Κωνσταντίνου Κανάρη, ήρωα της Επανάστασης του 1821.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγγραφή στο Νewsletter
{{errorMsgs[0]}} {{successMsgs[0]}}
Εγγραφή