1. Καταγραφή στοιχείων ζώων συντροφιάς. Ενημερωθείτε >>> 
  2. Επιπρόσθετα μέτρα κατά την μεταφορά οχημάτων χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. Ενημερωθείτε >>>

Αίγινα:
Ένα νησί γεμάτο αρώματα και ιστορία

{{bookingBarDictionary.mobSelectTripTitle}} {{bookingBarDictionary.mobSelectOfferTitle}}
{{bookingBarDictionary.search}}
Ένα νησί γεμάτο αρώματα και ιστορία

Η εγγύτητα της με την πρωτεύουσα δίνει στο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού την ωραία οικειότητα της ‘εύκολης’ απόδρασης ακόμα και για μονοήμερες εκδρομές. Όμως, η Αίγινα σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από έναν ακόμα κοντινό νησιώτικο προορισμό.

Μεγάλη ναυτική δύναμη από την αρχαϊκή εποχή, κατοικείται έκτοτε αδιάκοπα με την ιστορία να αφήνει τα ίχνη διάσπαρτα στο νησί: Από το Βυζάντιο έως την Επανάσταση του 1821 που την έστεψε και την πρώτη πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού Κράτους. Το πληθωρικό παρελθόν της, την καθιστά ένα νησιωτικό παλίμψηστο θαμπωμένο από το περίφημο αιγινήτικο φως. Μια όαση που, όχι τυχαία, φιλοξένησε πλήθος καλλιτεχνών, κάτω από τον ουρανό της οποίας αναζήτησαν δημιουργικό καταφύγιο.

Κοιλάδες και φιλικές ακρογιαλιές, ορεινά χωριά και λιμανάκια, εκκλησίες και μοναστήρια και η μυρωδιά της φιστικιάς να πλανάται στην ατμόσφαιρα, καλούν γνώριμους και νέους ταξιδιώτες για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα ανάπαυλας. Η Αίγινα έχει πολλά να μοιραστεί. 

Διαδρομές & Αξιοθέατα

Μπορεί να μην έχει την αίγλη του Παρθενώνα, αλλά ο Ναός της Αφαίας λέγεται ότι ενέπνευσε τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη στο σχεδιασμό του αθηναϊκού μνημείου. Χτισμένος πάνω σε ένα λόφο ύψους 160 μέτρων, είναι δωρικού ρυθμού, κατασκευασμένος από τοπικό πωρόλιθο, αποτελεί τομή για την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική αφού επαναδιαπραγματεύεται τις, έως τότε, (490 π.Χ.) αναλογίες. Ο Ναός περιτριγυρίζεται από ένα πλούσιο πευκώνα με απρόσκοπτη θέα στο Σαρωνικό.

Επιμένοντας στον αρχαιολογικό περίπατο πρέπει να επισκεφτείτε τα ερείπια του προϊστορικού οικισμού στη θέση Κολώνα, την ακρόπολη της Αρχαίας Αίγινας, δίπλα στο λιμάνι του νησιού. Στον λόφο δέσποζε κάποτε ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, από τον οποίο έχει διασωθεί σήμερα ένας μοναδικός κίονας. Η περιοχή οφείλει το όνομα της σε αυτή την τελευταία κολώνα και στους Βενετσιάνους ναυτικούς που την υπολόγιζαν ως σημάδι προσανατολισμού. Εντός του αρχαιολογικού χώρου, βρίσκεται το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο που χτίστηκε στο, νεοσύστατο τότε, ελληνικό κράτος, το 1829.

Επόμενη στάση στο χρόνο, ο Μεσαίωνας. Αν ανεβείτε στον λόφο της Παλιαχώρας (ή Παλαιοχώρας) θα βρεθείτε σε ένα μεσαιωνικό χωριό του 9ουαιώνα, το οποίο υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι και το 1826. Χτισμένο σ’ ένα ύψωμα της ενδοχώρας, 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι, για την προστασία από τις επιδρομέςτων Σαρακηνών αποκαλείται «Μυστράς της Αίγινας». Από τις 365 βυζαντινές εκκλησίες (και τα 800 σπίτια) διατηρούνται σήμερα μόνο οι 38 βασιλικού ρυθμού. Κατά την περιπλάνηση στο χωριό, μην παραλείψετε να ανεβείτε μέχρι την κορυφή του λόφου όπου είναι διακριτά ίχνη από το βενετσιάνικο κάστρο του 1654.

Μπροστά από την Παλιαχώρα βρίσκεται το θρησκευτικό τοπόσημο της Αίγινας, η μονή του Αγίου Νεκταρίου, ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια των Βαλκανίων. Χιλιάδες πιστών συρρέουν εκεί κάθε χρόνο, καθώς ο άγιος Νεκτάριος πιστεύεται πως πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν εν ζωή. Το μοναστήρι επαναλειτούργησε από τον ίδιο το 1904. Τα έργα αποκατάστασης του, ξεκίνησαν από το 1973 και ολοκληρώθηκαν το 1994, πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού. Το λείψανό του αγίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας.

Η ορεινή πλευρά της Αίγινας παραμένει άγνωστη στους περισσότερους επισκέπτες - κι όμως πρόκειται για ένα νησί με μεγάλο περιπατητικό ενδιαφέρον. Εννέα μονοπάτια της έχουν πιστοποιηθεί - τα περισσότερα από αυτά βατά - που περνούν μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς, μύλους διάσπαρτα εκκλησάκια, σουβάλες (δεξαμενές για τη συλλογή βρόχινου νερού) και φυσικά τη νησιωτική φύση. Ο γύρος του Ελλάνιου Όρους είναι ίσως η πιο δημοφιλής διαδρομή, 8.8 χιλ. που διασχίζει παλιούς γεωργοκτηνοτροφικούς οικισμούς του νησιού: Ξεκινάει από το Ανιτσαίο, συνεχίζει στους Βλάχηδες, το Σφεντούρι, την Αχλάδα, την Ανάληψη και καταλήγει στους Ταξιάρχες. Φτάνοντας στην κορυφή του όρους απολαύστε την υπέροχη θέα, εκεί όπου βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού του Δία. Σήμερα, εκεί υπάρχει το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία.

Ανάμεσα στα ορεινά χωριά της Αίγινας, ξεχωρίζουμε την Παχειά Ράχη, άλλοτε γενέτειρα Αγωνιστών του 1821, σήμερα κηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα καλντερίμια, όπου δεν επιτρέπεται η κίνηση αυτοκινήτων. Πολλά από τα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί, ενώ στο χωριό λειτουργεί κι ένα μικρό θέατρο.

Λίγο νοτιότερα από την Παχειά Ράχη, στη θέση Σφυρίχτρες, βρίσκεται ο Αρχαίος Ελαιώνας, μια κοιλάδα γεμάτη με υπεραιωνόβιες ελιές, οι περισσότερες εκ των οποίων υπολογίζεται - βάσει του εμβαδού του κορμού τους που φτάνει και τα 30 τ.μ. - ότι έχουν ξεπεράσει τα 400 χρόνια ζωής. Θα βρεθείτε στον Ελαιώνα, παίρνοντας κάποιο από τα ορεινά μονοπάτια των γύρω οικισμών (Παχειά Ράχη, Μαραθώνας ή Καπότηδες). Η φυσική ομορφιά του τοπίου αποτέλεσε πριν από 20 χρόνια και χώρο φωτογράφισης για τον οίκο μόδας Hermes.

Παραλίες & δραστηριότητες

H πιο γνωστή και μεγάλη παραλία του νησιού είναι η Αγία Μαρίνα. Αμμουδερή, με ρηχά νερά και πλήρως οργανωμένη, φαντάζει ιδανική για οικογένειες και θαλάσσια σπορ. Ο ομώνυμος οικισμός περιβάλλεται από πευκόφυτους λόφους ενώ τριγύρω από την Αγία Μαρίνα υπάρχουν πολλά απομονωμένα κολπάκια για πιο ήσυχα μπάνια αλλά και με καταδυτικό ενδιαφέρον.

Αν ρωτήσετε για την καλύτερη παραλία του νησιού οι περισσότεροι θα σας απαντήσουν: Το Κλήμα. Στο δρόμο προς το Σφεντούρι, ένας γαλήνιος κολπίσκος με λευκή αμμουδιά και γαλανά νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνα για προμήθειες.

Με κατεύθυνση προς την Πέρδικα, φτάνουμε στην παραλία Σαρπά. Όμορφος κόλπος με αμμώδη παραλία και κομψό beach bar. Αν θέλετε να περάσετε όλη τη μέρα στην παραλία, η Σαρπά προσφέρει κι ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα.

Θα χρειαστείτε περί τα 10 λεπτά για να προσεγγίσετε το νησάκι της Μονής που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Απάνεμος και απομονωμένος κόλπος, κάνοντας ακόμα πιο ελκυστικά τα πράσινα νερά του. Προς το απόγευμα, όταν κοπάσει η ζέστη, αξίζει ένας περίπατος στο πευκοδάσος που καλύπτει τη μεγαλύτερη επιφάνεια του νησιού της Μονής. Στην παραλία λειτουργεί και beach bar.

Στη μέση της διαδρομής Μαραθώνα - Πέρδικα, αποκαλύπτεται η Αιγινήτισσα, ένας μεγάλος κόλπος, με ωραία, αβαθή νερά στη δροσερή σκιά των ευκαλύπτων. Στην παραλία λειτουργεί beach bar, ενώ τριγύρω θα βρείτε και εστιατόρια.

Μόλις 4 χιλ. από το λιμάνι της Αίγινας, δύο δίδυμες παραλίες ακούνε στο όνομα Μαραθώνας Α και Β. Η μια έχει απόσταση από την άλλη 500 μ. αλλά προσφέρουν αμφότερες αμμουδερή παραλία, πλήρη οργάνωση και ήσυχα νερά - δηλαδή ό,τι πρέπει για ένα οικογενειακό μπάνιο. Μικρά σημεία των παραλιών δεν είναι οργανωμένα - για εκείνους που προτιμούν περισσότερη ησυχία.

Στα νότια του λιμανιού της Αίγινας, θα βρείτε την παραλία Λουτρά Σουβάλας τον τόπο όπου κάποτε ανάβλυζε νερό από τις θειούχες ιαματικές πηγές της Αίγινας. Σήμερα, παραμένει ένας ήσυχος κόλπος με λευκή άμμο.

Αν θέλετε να χαρείτε την αιγινήτικη φύση, το ποδήλατο είναι ιδανικό μέσο για να εξερευνήσετε το νησί,  ειδικά για την παραλιακή διαδρομή από την πόλη έως το χωριό της Πέρδικας. 

Εκδηλώσεις και παραδόσεις

Εδώ και μια 20ετία, η Αίγινα φιλοξενεί κάθε Αύγουστο, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής με άκρως ατμοσφαιρικές βραδιές κλασικής μουσικής, μουσικής δωματίου και τζαζ που διοργανώνονται μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, στο μικρό θέατρο της Παχειάς Ράχης και στα Καποδιστριακά Κτήρια.

Στα τέλη Ιουλίου, η Σουβάλα γίνεται το σημείο συνάντησης για τους φίλους του ψαριού. Τότε διοργανώνεται η Γιορτή της Μαρίδας ή Γιορτή του Ψαρά, ένα ψαροφαγικό γλέντι με κρασί και χορό.

Γεύσεις του νησιού

Τα εδέσματα που περιλαμβάνουν το μικρό βασιλιά της Αίγινας, το φιστίκι, είναι πλέον ανεξάντλητα. Σε αυτό έχουν βοηθήσει και πολλοί σεφ που αξιοποιούν το αιγινήτικο φιστίκι σε πολλά αλμυρά πιάτα. Φυσικά, η ασυναγώνιστη γεύση του ενίοτε δεν χρειάζεται και κανένα συνοδευτικό. Αν, πάλι, ψάχνετε κάτι πιο ψαγμένο, δοκιμάστε το πατέ φιστικιού (από νιφάδες πατάτας, σκόρδο, λεμόνι και τριμμένο φιστίκι) ή παστέλι μελιού με φιστίκι.

Οι ψαροταβέρνες αποτελούν επιβεβλημένη επιλογή κατά μήκος όλου του νησιού - ειδικά στο όμορφο ψαροχώρι της Πέρδικας - με θαλασσινά καλούδια για όλα τα γούστα. Ξεχωρίζει η κατσούλα που τη συναντάμε και στη Νότια Κρήτη. Μοιάζει με μπαρμπούνι, αλλά γευστικά θυμίζει γλώσσα και σκάρο. Επίσης, δοκιμάστε την τηγανόσουπα, μια τοπική συνταγή τηγανίσματος όπου το ψάρι μπαίνει στο τηγάνι με νερό και ελαιόλαδο και σερβίρεται απευθείας λουσμένο από λεμόνι.

Αναζητείστε σε τοπικά τυροκομεία το γκερεμέζι, ένα αλοιφώδες όξινο τυρί από γίδινο γάλα τρίμηνης ωρίμανσης και είναι άριστο συνοδευτικό για καλοκαιρινές σαλάτες.

Μην παραλείψετε να…

Επισκεφτείτε τα Καποδιστριακά Κτήρια. Η παραμονή του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, κληροδότησε στο νησί μια σειρά από κτηριακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για το Ορφανοτροφείο (στέγασε τα ορφανά Αγωνιστών της Επανάστασης και αργότερα λειτούργησε ως Σχολή Ευελπίδων, λοιμοκαθαρτήριο, ψυχιατρείο), το  Κυβερνείο (όπου στεγάστηκε η πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας και σήμερα φιλοξενεί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας), το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο (εκπαιδευτήριο για δασκάλους) και το Δημοτικό Θέατρο Αίγινας. 

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγγραφή στο Νewsletter
{{errorMsgs[0]}} {{successMsgs[0]}}
Εγγραφή