ΠΑΤΡΑ
Αεικίνητη και παθιασμένη. Σαν το πολύβουο και πολυσύχναστο λιμάνι της ―«Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση», όπως το αποκαλούν διαχρονικά. Αριστοκρατική και εκλεπτυσμένη, ως γνήσια κληρονόμος μιας σημαντικής εμπορικής και βιομηχανικής αστικής κουλτούρας που άνθησε στους κόλπους της κατά τον 19ο αιώνα.
Η πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι μια ξεχωριστή μεσογειακή μητρόπολη γοητευτικών αντιθέσεων.
Νεανική και πληθωρική, όπως κάθε γνήσια φοιτητούπολη. Μια πόλη που ζει ολόκληρο το χρόνο στον πυρετό της προετοιμασίας ενός από τα πιο φαντασμαγορικά καρναβάλια της Μεσογείου, ένα θεσμό με 180 χρόνια ιστορίας και βενετσιάνικες ρίζες, για τον οποίο οι Πατρινοί είναι εξαιρετικά περήφανοι.
Για τους Πατρινούς η dolce vita είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Τα εστιατόρια, τα bar και οι μουσικές σκηνές της πόλης σφύζουν από ζωή όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι γεγονός ότι οι Πατρινοί έχουν καλλιτεχνική φλέβα. Δεκάδες θεατρικές ομάδες δραστηριοποιούνται στην πόλη, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι από την Πάτρα έχουν ξεκινήσει ορισμένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά μουσικά γκρουπ των τελευταίων χρόνων.
Χτισμένη στα βορειοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου, με φόντο το Παναχαϊκό Όρος και θέα στο απέραντο γαλάζιο του Πατραϊκού Κόλπου, η αχαϊκή μητρόπολη έχει να επιδείξει μια μακραίωνη και λαμπρή ιστορία τριών και πλέον χιλιετιών. Σ’ αυτήν διαδρομή, η μυθική πόλη του Αχαιού ήρωα Πατρέα και μεγάλο κέντρο του ύστερου μυκηναϊκού πολιτισμού γνώρισε μέρες δόξας ως ξακουστή ρωμαϊκή αποικία, πέρασε από τα χέρια Φράγκων, Βυζαντινών, Οθωμανών και Ενετών, υπήρξε προπύργιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά και ένα από σημαντικότερα οικονομικά, βιομηχανικά και πνευματικά κέντρα της νεώτερης Ελλάδας.
Η μυθολογία της πόλης είναι χαραγμένη στην αστική της γεωγραφία. Στην συνοικία της Άνω Πόλης με τα διώροφα σπίτια, τα γραφικά σοκάκια και τις καμάρες, ξεδιπλώνεται η γοητεία της ρωμαϊκής και μεσαιωνικής Πάτρας. Ο πευκόφυτος λόφος του Δασυλλίου απ’ όπου αγναντεύει κανείς το λιμάνι και την μεγαλειώδη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, την μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο. Το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο του 6ου αιώνα, το «στοιχειωμένο» από τον θρύλο της Πατρινέλας. Η εμβληματική βυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα του 9ου αιώνα, με τους χαλκοπράσινους τρούλους και τις εξαίσιες τοιχογραφίες. Το κομψό Ρωμαϊκό Ωδείο του 1ου αιώνα, το ωραιότερο μετά από αυτό του Ηρωδείου, κατά τον Παυσανία. Τα ενετο-τουρκικά λουτρά, τα μοναδικά στην Ελλάδα σε αδιάκοπη λειτουργία από το 1400.
Η καρδιά της σύγχρονης Πάτρας χτυπάει στην Κάτω Πόλη, σχεδιασμένη εξ ολοκλήρου τον 19ο αιώνα στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών αστικών κέντρων. Στις τεράστιες πλακόστρωτες πλατείες με τα υπέρκομψα νεοκλασικά κτίρια. Σους λαμπερούς εμπορικούς πεζόδρομους με τα υπέροχα αναπαλαιωμένα αρχοντικά. Στις εντυπωσιακές στοές με τις ζωγραφισμένες οροφές. Στα αριστουργήματα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου που σήμερα στεγάζουν στέγες πολιτισμού και πολυχώρους ψυχαγωγίας.
Βολτάρετε στην κεντρική πλατεία Γεωργίου με τα μπρούτζινα φτερωτά λιοντάρια των δίδυμων σιντριβανιών, για να θαυμάσετε το Θέατρο Απόλλων (1872) του Τσίλερ, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Επισκεφτείτε τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του πολιούχου Αγίου Ανδρέα (1974), ιερό τόπο προσκυνήματος πιστών απ’ όλο τον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες βυζαντινές εκκλησίες των Βαλκανίων. Περάστε την πύλη του εκπληκτικού Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου για να δείτε, μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη συλλογή ρωμαϊκών μωσαϊκών στον ελληνικό χώρο. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα δίπλα στον πανέμορφο πέτρινο Φάρο, ένα ακόμα πολιτισμικό σύμβολο της πόλης. Ανακαλύψτε τις πολλαπλές μεταμορφώσεις μιας πόλης με πολλά πρόσωπα.